Gezonde Voeding

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 15:00

Wat is gezonde voeding

  • Gezonde voeding helpt je immuunsysteem te versterken
  • Gezonde voeding geeft je juist dat wat je nodig hebt.
  • Gezonde voeding hoort bij een fitte en energieke leefstijl
  • Gezonde voeding is geen opsomming van verboden producten
  • Gezonde voeding is geen dieet

Waaruit bestaat gezonde voeding?

 

Bij gezonde voeding is de balans tussen de juiste koolhydraten, voldoende eiwitten en de juiste vetten en veel vezels belangrijk.
Dit kan voor iedereen verschillend zijn.

 

Iemand die veel fysiek werk verricht heeft een andere behoefte in de opbouw van zijn voeding dan iemand die voornamelijk mentaal werk verricht.
De verbranding bij iemand die fysiek werk verricht is veel groter, deze persoon verbruikt sneller zijn/haar koolhydraten en mag hier meer van eten.

 

Iemand die nauwelijks sport heeft minder eiwitten nodig dan iemand die traint voor een triatlon. Eiwitten helpen o.a. om je spieren te herstellen na een inspanning en zijn van belang voor de opbouw van elke cel en veel hormonen en enzymen in je lichaam.

 

Actieve mensen zullen vet ook als brandstof gebruiken. Mensen met een meer passief leven zullen vetten minder snel als brandstof gebruiken maar alleen gebruiken voor de andere processen in het lichaam. Zoals hormoonaanmaak en celstofwisseling. Een te veel aan vet zal zich bij deze groep sneller opslaan in het lichaam. Iedereen heeft goede vetten nodig.

 

Vezels zijn nodig voor een optimale darmwerking. Als de darmen optimaal werken heb je een gezonde darmflora en kun je de voedingsstoffen uit je voeding opnemen en afvalstoffen uitscheiden dit is van belang voor je immuunsysteem.

In ons westers eetpatroon komen veel mensen vezels te kort. Het belang van voldoende vezels wordt vaak onderschat.  Voedingsvezels haal je uitsluitend uit plantaardige producten. Minimaal 30 gram vezels per dag wordt aanbevolen.

 

Dagschema gezonde voeding

1,5- 2 liter vocht

300-400 gram groente

2-3 stuks fruit

200-250 gram graanproducten, zoals volkorenbrood, -pasta, -couscous, zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, en (zoete) aardappels      

25 gram noten/ zaden

100-125 gram vlees, vis, eieren of vleesvervangers

2-3 porties (plantaardige)zuivel, liefst zure varianten zonder suiker, of kaas

25-35 gram vet, voornamelijk plantaardig vet.

200 gram peulvruchten per week, rijk aan eiwitten, mineralen en vezels

2 keer per week vette vis

 

En een extraatje?

Een extraatje mag natuurlijk. In een gezonde leefstijl draait het om gezond, lekker en leefbaar. Er wordt niets verboden, want verbieden maakt de behoefte alleen maar groter. Het gaat wel om balans afgestemd op jouw caloriebehoefte.

Als je de 80/20 regel aanhoudt zit je goed. 80% gezond 20% extra.

Wil je echter snel wat gewicht kwijt is het beter 90/10 aan te houden.

Vaak zijn de producten die we kiezen laag in voedingswaarde en rijker aan calorieën

En neem je dan iets extra s maak er een momentje van en geniet er echt van.

Door bewust te kiezen en er tijd voor te nemen blijft het langer bij en heb je er langer plezier van.

Als je het zo maar in je mond stopt dient het niets alleen dat het onnodig calorieën levert.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.