Waar of niet waar stellingen

Gepubliceerd op 15 juli 2023 om 09:00

Wat leuk dat je de afgelopen week hebt meegedaan aan de stellingen met betrekking tot een gezond eetpatroon.

Ben je benieuwd of jouw antwoorden goed zijn en waarom lees dan hier de antwoorden met een korte uitleg.

Stelling 1:

Drinken stel je het best uit tot je dorst hebt.

Dit is niet waar.

Dorst is een seintje van het lichaam dat het aan het uitdrogen is en al een te kort aan vocht heeft.

Je krijgt dorst als je ongeveer 2% van je lichaamsgewicht aanvocht verloren bent. Dat is sneller dan je denkt.

Bij extra transpireren door warm weer, extra inspanning, koorts of diarree verlies je extra snel vocht en mag je meer drinken dan de aanbevolen 1,5 tot 2 liter per dag.

De beste dorstlessers zijn water en kruidenthee, deze worden het makkelijkste door het lichaam opgenomen.  Ook (plantaardige)zuivel, groente en fruit bevatten vocht dat meetelt bij de dagelijkse hoeveelheid vocht. Frisdrank en vruchtensappen bevatten vaak veel suiker waardoor je meer dorst krijgt om de bloedsuikerspielpiek op te vangen. Alcohol, koffie en zwarte thee onttrekken vocht aan het lichaam waardoor je nog meer moet drinken.

Als je te veel water drinkt kun je de mineraal balans in je lichaam verstoren.

 

Stelling 2:

Diepvriesgroente is net zo gezond als verse groente uit de supermarkt.

Dit is waar

Na bereiding zit er bijna geen verschil in het vitaminegehalte tussen de groente uit de supermarkt en groente uit de vriezer.

Diepvriesgroente wordt meteen na de oogst verwerkt, waardoor het met een hoog vitaminegehalte snel wordt ingevroren. Bij groente uit de supermarkt gaat er vaak een paar dagen overheen voordat het verkocht wordt, en daarna wordt het thuis ook vaak nog één of meerdere dagen bewaard. In die tijd loopt het vitaminegehalte langzaam terug. Uiteindelijk is het verlies ongeveer even hoog als het verlies door het invriezen.

De meeste vitaminen en mineralen zitten in (biologische)groente en fruit die je direct na de oogst verwerkt en op eet.

Door het stomen of roerbakken behoud je meer vitaminen dan door koken.

 

Stelling 3:

Een rode paprika bevat meer vitamine C dan een groene paprika

Dit is waar

Een gemiddelde rode paprika bevat 150 mg vitamine C tegenover 71 mg in een groene en 114 mg in een gele. Ook na verhitten blijft er veel vitamine C over in een paprika zelfs meer dan een gemiddelde sinaasappel.

 

Stelling 4:

Meergranenbrood bevat altijd dezelfde of meer voedingswaarden dan volkorenbrood

Dit is niet waar

Als de term volkoren in de naam van een brood wordt gebruikt weet je zeker dat alles van de hele korrel gebruikt is en er niets is uit gezeefd zodat alle vezels, vitaminen en mineralen in het brood zitten.

Meergranenbrood wil zeggen dat het brood met een combinatie van minimaal 3 graansoorten is gemaakt. Maar het zegt niets over of de hele korrel (volkorenmeel) of de bloem (uitgezeefd meel zonder velletjes) gebruikt is. Hierdoor kunnen de voedingstoffen in een meergranen brood enorm verschillen. Als voor het meergranenbrood het volkorenmeel, dus inclusief velletjes van de korrel, van de graansoorten is gebruikt heb je de meeste voedingswaarden. Ook de voedingswaarden van de verschillende graansoorten verschillen onderling.

Voor de variantie is meergranen brood een gezonde keuze, de meeste gezonde keuze is de volkorenvariant eventueel met extra zaadjes en pitten.

 

Stelling 5:

Je mag maximaal 5 eieren in de week eten.

Dit is niet waar.

Eieren hebben jarenlang in een minder positief daglicht gestaan omdat de dooier behoorlijk veel cholesterol bevat en hierdoor in verband werd gebracht met risico op hart- en vaat zieketen. Nu weet men dat cholesterol in voeding weinig invloed heeft op de cholesterol in het bloed en mag je met een gerust hart meerdere eieren per week eten, als je wilt elke dag.

Eieren bevatten naast eiwitten heel veel waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine D, E, verschillende B vitaminen, fosfor, kalium en ijzer en zijn hiermee een goede vleesvervanger. De meeste van deze vitaminen en mineralen zitten in de dooier.

 

Stelling 6:

Paddenstoelen zijn een goede vleesvervanger

Dit is niet waar

Champignons worden vaker gebruikt als vegetarisch alternatief, maar qua voedingswaarde zijn het geen goede vleesvervangers. Een goede vleesvervanger bevat, net als vlees, voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B12 en B1. Helaas bevatten paddenstoelen dit niet of niet voldoende.

Paddenstoelen bevatten wel wat eiwitten (maar veel minder als vlees), ander B vitaminen, Kalium, fosfor, koper en vezels en passen hierdoor goed in een gezond voedingspatroon.

 

Stelling 7:

Een glas bier bevat meer alcohol dan een glas wijn

Dit is niet waar

De grootte van een standaard glas is aangepast aan het alcoholpercentage. Wijn bevat meer alcohol dan bier en zit om die reden in een kleiner glas, ditzelfde geldt voor een borrel- en likeurglas. Een standaard glas alcohol bevat ca. 10 gram alcohol. Kies je voor een andere maat dan geldt dit niet meer.

Een glaasje alcohol kan wel lekker zijn en af en toe een glas mag nog steeds bij een gezond voedingspatroon maar is niet goed voor je gezondheid en gewicht. Alcohol belast je lever.  De lever heeft ongeveer 500 functies, komt er alcohol of drugs langs krijgt dit altijd voorrang ten koste van andere functies. Alcohol levert zelf al extra calorieën en zorgt er tevens voor dat je sneller meer eet.

Een glas alcohol levert al gauw 100 of meer kcal.

Alcohol neemt de remming weg waardoor je niet alleen iets “losser” wordt in het contact, maar ook makkelijker iets extra’s eet.

Alcohol verhoogt de eetlust doordat er in je hersenen een soort “honger-alarm” afgaat.

 

Stelling 8:

Lang slapen maakt dik

Dit is niet waar

Je zou kunnen denken dat iemand die lang slaapt weinig energie verbrandt en hierdoor meer kans heeft om overgewicht te creëren, maar dat is niet waar.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een goede nachtrust bijdraagt aan een gezonder eetpatroon.

Als je (structureel) te kort slaapt geeft je lichaam overdag seintjes dat het energie nodig heeft.  Dit hoort uit rust te komen want daar is gebrek aan, maar meestal wordt dit uit eten gehaald met name uit eten dat snel energie levert, suikers en snelle koolhydraten. Deze voedingsstoffen worden dan omgezet in brandstof voor spieren en organen, als door voldoende is wordt het omgezet in vet dat met name rond de buikstreek wordt opgeslagen.

De balans van het honger en verzadigingshormoon raakt door slaap te kort ook verstoord. Je maakt minder verzadiging hormoon aan en meer hongerhormoon met als gevolg meer eten en minder snel verzadigd   

Een gezonde nachtrust is gebaat bij regelmaat, ongeveer dezelfde tijd naar bed en opstaan. Voor een volwassen persoon is gemiddeld 7-9 uur slapen per nacht voldoende.

 

Wil je je kennis nog verder testen of uitbreiden, kijk dan op de onderstaande link voor meer vragen.

https://www.puurgezond.nl/gezond-leven/test-je-kennis/test-je-kennis-waar-of-niet-waar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.