Het ontbijt

Gepubliceerd op 8 januari 2022 om 09:00

Het ontbijt

Van het ontbijt wordt gezegd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar is dat ook zo?

Hierover wordt verschillend gedacht. Zoals bij veel dingen in de voeding zijn er voor- en tegenstanders, toch zijn velen het erover eens dat een goed ontbijt je energie geeft voor een groot deel van de dag. Met een goed ontbijt breng je je spijsvertering weer opgang.

 

De 6 V voor een goed ontbijt.

Vocht

Als je ‘s ochtend wakker wordt is het goed om te starten met een glas lauw water, op deze manier komt je spijsvertering rustig op gang, je darmen spoelen door en je verloren vocht in de nacht wordt weer aangevuld. Door lauw water te drinken kan het direct gebruikt worden en hoeft het niet eerst ‘opgewarmd’ te worden.

Heb je moeite met ijzeropname of vertering van je vetten (plakkerige ontlasting) is het goed om er wat citroensap aan toe te voegen.

Naast je eerste glas water is het goed om extra vocht te nemen bij je ontbijt.  

Vroeg op

Hiermee bedoel ik niet dat je per se om 6 uur moet opstaan, maar dat je de tijd en rust moet inplannen om met aandacht van je eerste maaltijd te geniet. Je eerste maaltijd wordt het ontbijt genoemd, en wanneer je die eet is voor iedereen verschillend. Vanaf de oertijd is er veel veranderd in ons leven maar niet in ons lijf. In die tijd hadden de mensen niet een koelkast en een kast vol eten zodat ze direct konden eten. Men moest eerst op jacht om een maaltijd te verzamelen. Op deze manier werden de hersenen en de spieren eerst geactiveerd en werd de verbranding alvast gestart. Bij velen van ons wordt er direct gegeten nog voor ons lijf goed wakker is. Ook voor ons is het goed om eerst wat activiteiten te doen voor je begint aan je ontbijt, dit kan van alles zijn van yogaoefeningen, een korte workout, huishoudelijke klussen of een wandeling zijn. Hiermee activeer je je hersenen en spieren alvast.

Je ontbijt is bedoeld om je spijsvertering weer op gang te brengen en energie te geven voor een groot gedeelte van de dag. Neem er de tijd en rust voor, eet aan tafel (of een andere rustige plek) met aandacht zorg dat je wakker bent.

Variëren

Ook voor bij je ontbijt is variatie belangrijk en lekker. Waarom zou je alleen met je avond eten variëren terwijl er ‘s morgens net zoveel keus is? Door te variëren vergroot je de kans alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je zet verschillende organen, enzymen en hormonen aan om meer of minder aan het werk te gaan. Het is goed om de regel te houden dat je je ontbijt binnen 3 dagen niet herhaalt. Door te kiezen voor een lauw of warm ontbijt, maar zeker niet ijskoud, maak je je spijsvertering rustig wakker. Kies je voor Yoghurt of kwark zet dit dan minimaal een half uur voor je het gaat eten uit de koelkast.

Verzadigd

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je onder normale omstandigheden tot de volgende maaltijd een verzadigd gevoel houdt.  Dit bereik je door voldoende eiwitten, goede vetten en complexe koolhydraten te eten. Complexe koolhydraten worden langzaam omgezet in suikers en zorgen voor brandstof.  Eiwitten zijn bouwstoffen voor elke cel in je lijf en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. Vetten blijven langer in je maag en zorgen zo voor een langer vol gevoel.

Door te af te wisselen met verschillende volkoren granen, volle zuivel, groente, zalm, kip, ei, noten, hummus, of groente spreads kun je heel veel verschillende ontbijtjes samenstellen.

Vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en een goede darmflora en zijn hierdoor belangrijk voor je immuunsysteem. Ze geven een verzadigd gevoel en zijn belangrijk bij elke volwaardige maaltijd. Vezels komen alleen voor in plantaardige producten. Door ook bij je ontbijt te kiezen uit verschillende volkoren granen, groente, fruit, noten, pitten, zaden, peulvruchten draagt dit bij tot een volwaardig ontbijt en een sterker immuunsysteem.

Vruchten

Fruit en groente bevatten veel vitamine en mineralen die belangrijk zijn voor heel veel processen in je lijf. Door bij elke maaltijd groente of fruit te eten verhoog je de inname van heel veel belangrijke voedingsstoffen. Denk eens aan een ontbijt smoothy, een zelfgemaakte groente spread, fruit op een volkoren boterham of in je zuivel. Ook een gepureerde groentesoep kan prima voor het ontbijt.

 

Wil je meer weten over een gezond ontbijt of gezonde ontbijt ideeën neem dan contact op met mij!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.