De lunch
Vroeger werd er geluncht op vaste tijden. Mensen hadden over het algemeen meer ritme en regelmaat in hun leven dan nu voor velen het geval is. Ritme en regelmaat zijn belangrijk bij een gezonde leefstijl, door ritme en regelmaat maak je van een nieuwe gewoonte sneller een automatisme. Daarom is het belangrijk om van een goede lunch een vaste gewoonte te maken.
Ook werd er vaak tussen de middag de warme maaltijd genuttigd, dit was meestal een voedzame maaltijd. In de middag werden er nog allerlei activiteiten gedaan en kon je een groot deel van je calorieën weer verbranden. ‘s Avonds werd er gekozen voor een lichtere maaltijd omdat er daarna minder activiteiten meer plaats vonden.
In de huidige maatschappij is dit niet voor iedereen haalbaar of wenselijk en dat hoeft ook niet. Wel is het belangrijk dat je een goede voedzame en gevarieerde lunch neemt. Want met de goede lunch overbrug je de tijd van het ontbijt tot het avond eten en voorkomt onnodig snoepen tussendoor.
Hoe laat je het beste kunt lunchen hangt van verschillende factoren af.
Ten eerste van je persoonlijke mogelijkheden op dat moment.
Maar ook de mate van verzadiging van je ontbijt en je activiteiten in de ochtend hebben invloed op de tijd van lunchen.
Het is belangrijk dat je luncht vóór het moment dat je heel erg trek hebt. Hierdoor verklein je de kans dat je tijdens de lunch te snel, en daardoor te veel, gaat eten of voortijdig gaat snacken. Lunch je te vroeg dan bestaat de kans dat je voor je avondeten trek krijgt en hierdoor tussen de lunch en het avond eten gaat snacken.
Een gezonde, voedzame, gevarieerde en uitgebalanceerde lunch is daarom een belangrijke overbruggingsmaaltijd tussen je ontbijt en avond eten.
Waaruit bestaat dan een gezonde lunch
Goede broodsoorten
Veel mensen kiezen voor brood bij de lunch, dit is makkelijk mee te nemen en je hoeft er minder bij na te denken omdat het lang zo is geweest. Let wel op wanneer je voor brood kiest dat je een broodsoort met een hoge voedingswaarde kiest. Niet elke broodsoort is even voedend. Van witbrood is bekend dat het geen hoge voedingswaarde heeft, maar het is niet automatisch zo dat hoe donkerder het brood is hoe voedzamer het is. De kleur van het brood zegt niet alles over de voedingswaarde. In volkorenbrood zitten alle onderdelen van de graankorrel verwerkt, hiermee krijg je ook de waardevolle voedingsstoffen van de hele graankorrel binnen. Dit geldt voor alle volkorenbrood van elk graansoort. Stevig brood vult ook beter dan heel luchtig brood. Desembrood is over het algemeen stevig brood en is in veel variatie te verkrijgen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat te veel tarwe onze darmwanden kan irriteren, daarom is het goed af te wisselen met verschillende graansoorten en gevarieerd te lunchen.
Eiwitten bij de lunch
Eiwitten zijn een gezond en een belangrijk onderdeel van een goede lunch. Een voordeel van een eiwitrijke lunch is dat eiwitten een goed verzadigd gevoel geven zodat je minder snel weer trek krijgt en de tijd tot het avondeten makkelijker kunt overbruggen. Door naast dierlijke producten ook te kiezen voor plantaardige eiwitrijke producten verhoog je ook je vezel inname. Vezels zetten in je darmen uit en zorgen zo voor een extra verzadigd gevoel. Eiwitten zijn bouwstoffen van elke cel en dus ook van je spieren, heb je al een actieve morgen gehad dan helpen voldoende eiwitten bij het herstel van je spieren. Denk aan kip, vis, ei, hüttenkäse, humus, linzenspread, 100% notenspread op brood of in een salade
Groente en fruit
Om aan je dagelijkse portie van 300-400 gram groente en 2-3 stuks fruit te voldoen is het goed dit over meerdere maaltijden te verdelen. De lunch is een prima maaltijd om groente en/of fruit te eten.Groente en fruit bevatten veel essentiële voedingsstoffen die je je lichaam nodig heeft door dit over de dag verdeeld aan te bieden kun je er de hele dag van profiteren. Bovendien nodigt een kleurrijke maaltijd uit tot eten. Je kunt je brood beleggen groente en fruit, een salade maken met quinoa of peulvruchten voor extra eiwitten, of een lekkere soep. Op deze manier eet je al gauw 100-200 gram groente.
Goede vetten
Vetten zijn belangrijk voor vele processen in je lichaam, bovendien blijven ze langer in je maag en hou je langer een voldaan gevoel. Maar niet alle vetten zijn gezond. Met name de natuurlijke en plantaardige vetten hebben een gunstige invloed op je gezondheid. Kies je voor boter op je brood is een dun laagje roomboter goed. Maak je een salade kun je een dressing maken met een beetje plantaardige olie. Kies je voor een (gepureerde) soep kun je een ui fruiten in olijfolie of een bouillon trekken van goed vlees met een bot erin.
Goede drankjes bij de lunch.
Water, (kruiden) thee of versgeperst vruchtensap zijn goede dranken bij de lunch. Zuiveldranken en koffie belemmer je de opname van ijzer en ander belangrijke voedingsstoffen uit je eten en kun je beter als tussendoortje nemen zodat je toch ook de waardevolle voedingstoffen uit de zuivel binnen krijgt. Frisdranken en vruchtensappen bevatten over het algemeen veel suiker of synthetische zoetstoffen en kun je het beste volledig mijden.
Varieer met je lunch
Ook bij je lunch is variatie belangrijk, het voorkomt eenzijdig eten waardoor overbelasting met bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan. Je vergroot de kans alle waardevolle voedingsstoffen binnen te krijgen. Wissel de broodmaaltijd af met een goede gevulde soep, een frisse salade met veel groente, peulvruchten, quinoa of tofu, of een omelet gevuld met groente. Er is zoveel te bedenken wat goed en voedzaam is dat het zonde is om elke dag hetzelfde te eten.
Wil je meer of concrete gezonde lunch ideeën neem dan contact met mij op.
Reactie plaatsen
Reacties