Tussendoortjes

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 09:00

Tussendoortjes

Een tussendoortje wordt vaak verwisseld met een extraatje.

Een tussendoortje is een verantwoorde gezonde keuzes die voorkomt op de onderste lagen van de voedingspiramide. Voorbeelden hiervan zijn groente, fruit, eiwitrijke producten, ongebrande en ongezouten noten, volkorengraanproducten of peulvruchten. Ze zijn een aanvulling op je gezonde voedingspatroon.

 

Extraatje staan in de top van de voedingspiramide ze worden vaak uit gewoonte gegeten of als extra op het normale voedingspatroon. Voorbeelden hiervan zijn het koekje bij de koffie, het stukje chocolade bij de thee, het blokje kaas of worst ‘s avonds op de bank, het gebakje op een feest, glaasje wijn of borrelplank. Ze leveren vaak veel calorieën en hebben een lage voedingswaarde.

 

Met 3 goede en volwaardige maaltijden op een dag kun je voldoende energie binnenkrijgen om je dag door te komen. Je hebt dan geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en hierdoor minder behoefte aan tussendoortjes. Een volwaardige maaltijd bestaat uit groente, fruit, eiwitrijke producten, gezonde vetten en koolhydraten uit onbewerkte producten.

Wanneer een tussendoortje

Af en toe kan het toch nodig zijn een tussendoortje te kiezen voor je aan je volgende maaltijd toe bent omdat je merkt dat je energieniveau daalt of je concentratie minder wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je vorige maaltijd was niet volwaardig. Als je maaltijd voornamelijk uit snelle koolhydraten bestaat zou je sneller behoefte hebben aan een tussendoortje omdat deze in je lichaam snel omgezet worden en opgeslagen als reserve vetten waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je opnieuw behoefte krijgt aan eten.

 

  • Je hebt meer inspanning geleverd dan normaal, geestelijk of lichamelijk, hierdoor zijn er meer calorieën verbrandt dan je hebt ingenomen.

Voel eerst of je echt behoefte hebt aan eten, vaak helpt het al wanneer je bewust iets drinkt of je zelf afleidt met iets anders. Merk je dat dit niet voldoende is dan is het goed om een tussendoortje te kiezen. Neem voor je tussendoortje de tijd en eet het bewust, zo zorg je dat je spijsverteringskanaal op tijd een seintje aan je hersenen kan geven dat er gegeten wordt.

Door een gezond tussendoortje te nemen als je er echt behoefte aan hebt voorkom je dat je bij je volgende maaltijd te snel of te veel gaat eten.

Neem niet meer tussendoortjes dan je lijf echt nodig heeft, want net als je brein heeft ook je spijsverteringsstelsel rustmomenten nodig om op te laden.  Door vaak wat tussendoor te eten krijgt je spijsverteringsstelsel die rust niet en blijft het continue geprikkeld.

Mag je dan nooit meer iets extra’s?

Jawel, bij een gezonde leefstijl hoort ook genieten en dat kan op vele manieren.  De bovenste laag van de piramide geeft de extraatjes weer, en dat kun je invullen met iets wat jij lekker vindt. Maar het is klein topje. Wil je een fit en gezond lijf en wat kilo’s verliezen is het belangrijk dit niet te vaak te nemen. Het zijn extra calorieën die moet je het wel waard vinden om bewust van te genieten.

Je kunt ook op andere manieren iets extra’s nemen, bijvoorbeeld met een extra rustmoment voor jezelf, een mooie wandeling of stuk fietsen, uurtje extra sporten, op visite of bellen met een vriend(in). Dit levert je vaak een heel fijn gevoel op en levert geen extra calorieën op.

Tussendoortjes Met Tip Hapjes Helma Voedingsadvies
PDF – 306,5 KB 223 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.