Voordelen bewegen

Gepubliceerd op 5 maart 2022 om 09:00

In dit blog over bewegen vertel ik de voordelen van bewegen en sporten. Voor de een is het een vanzelfsprekendheid om te sporten en voelt hij/zij zich niet fijn als het tijdelijk niet kan of lukt, voor een ander is het een opgave en is uitstellen of excuses verzinnen aan de orde van de dag. Maar als je je er echt van laat doordringen dat voldoende bewegen veel lichamelijke en fysieke voordelen heeft zal je inzien dat geen enkel excuus beter is dan het bewegen zelf.

Enkele voordelen van bewegen:

 1. Je bouwt spiermassa op en vergroot hiermee je verbranding zélfs in rust.

In vetmassa verbrand je geen calorieën, in spiermassa wel. Hoe meer spiermassa je hebt hope hoger je verbranding wordt, ook in rust.

 1. Het bevordert je spijsvertering.

Je masseert als het ware je darmen en ze raken beter doorbloed hierdoor kunnen ze hun taken beter uitvoeren, ze nemen beter voedingsstoffen op en kunnen afvalstoffen beter kwijt. Het bevordert je stoelgang.

 1. Je verbrandt calorieën.

Door te bewegen zet je je spieren aan het werk, hiervoor is energie nodig, dat zijn calorieën die je verbrandt. Dit is belangrijk als je wilt afvallen of je gezonde gewicht wilt behouden.

 1. Er komt een gelukshormoon vrij waardoor je je vrolijker voelt en minder stress ervaart.

Bij 15-20 minuten bewust bewegen begint de aanmaak van endorfine, dit wordt het gelukshormoon genoemd. Je stressniveau daalt waardoor je je meer ontspannen voelt en je behoefte zoetigheid, alcohol of andere verleidingen daalt.  

 1. Het vergroot je weerstand tegen ziektes.

Je darmen gaan beter werken, al je organen en weefsel raken beter doorbloed waardoor je immuunsysteem verbeterd en je weerstand vergroot.

 1. Het verbetert je lichaamshouding hierdoor is minder kans op slijtage.

Doordat je spieren sterker worden verbetert je lichaamshouding en kunnen je spieren meer opvangen, hierdoor is er minder kans op blessures en slijtage.

 1. Het verbetert je lichamelijke conditie waardoor je geestelijk ook flexibeler wordt.

Is je lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen beter kun je ook geestelijk meer aan en zal je flexibeler zijn.

 1. Het helpt je bloeddruk en cholesterol op peil houden.
 1. Krachtsport helpt tegen botontkalking.
 2. Buitensporten bevordert de vitamine D aanmaak.

Onder invloed van de zon maak je in je huid vitamine D aan, een belangrijk vitamine voor onder anderen je weerstand en je botaanmaak.

 1. Door samen te sporten vergroot je je sociale welbevinden.

Door in groeps- of team verband te sporten of te bewegen leg je contact met andere mensen, dit vergroot je sociaal welbevinden. Door met anderen te zijn kan je stressniveau verlagen, door te lachen of te praten.  

 

Er zijn 3 niveaus van bewegen.

 1. Licht intensief; Hierbij heb je geen verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Zorg dat je dit    elke dag minimaal een haf uur doet. Wandelen, fietsen, huishouden, tuinieren
 2. Matig intensief; Je hartslag gaat flink omhoog en je ademhaling versnelt. Stevig wandelen of fietsen, joggen, trampolinespringen
 3. Zwaar intensief; Hierbij ga je zweten en kun je buiten adem raken. Alle actieve sporten en lange afstand sporten.

Kracht training:

Met krachttraining bouw je echt spiermassa op en verhoog je je ruststofwisseling. Dit is een hele grote winst factor want bij meer spiermassa verbruik je zelfs meer energie als je slaapt.

Krachttraining bestaat uit 3 onderdelen

 1. Bot verstevigende activiteiten.

Krachttraining en activiteiten waarbij je je lichaam met het eigen gewicht belast. Voorkomen van o.a. botontkalking

 1. Spierversterkende activiteiten.

Activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te vergroten, met eigen gewicht of extra gewichten sporten spieren trainen. Vergroot de verbranding, verbetert de houding, verminderd kans op slijtage.

 1. Balans activiteiten.

Gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweegt, verbeterd stabiliteit, val preventie

 

Als je bewegen als voornemen houdt en niet omzet in een concreet doel zal het moeilijk zijn om vol te houden. Het is goed om een plan te maken dat bij jou past en zo je doel concreet te maken. Ben jij altijd al heel veel lichamelijk bezig en ga je altijd al sporten dan is het voor jou al een gewoonte en zou je als je wilt het wat kunnen uitbreiden. Omdat je al weet dat het goed voelt voor jou zou ook die uitbreiding geen opgave maar een kwestie van inplannen. Als je iemand bent die een zittend leven leidt en het liefst niet in actie komt dan is het extra goed om een haalbaar concreet doel te maken voor jezelf. Dit doe je niet door jezelf direct te overvragen maar het rustig op te bouwen. Kom in beweging en daag je zelf uit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.